Zmena úhrady liekov Tobrex a Tobradex

Vážené kolegyne,
Vážení kolegovia,
dovoľujeme si Vás  oboznámiť so zmenou úhrady a momentálnej nedostupnosti Tobrexu a Tobradexu.

V prílohe je oznam o vyradení lieku Tobrex a Tobradex zo zoznamu kategorizovaných liekov s platnosťou od 1.10.2022  v záujme väčšej dostupnosti.

Firmu Novartis sme požiadali o vysvetlenie, ako dokáže vyradenie lieku z kategorizačného zoznamu zvýšiť jeho dostupnosť. Dostali sme odpoveď, ktorá dáva zmysel.

Cena Tobrexu a Tobradexu na Slovensku je veľmi nízka (do 3 Eur). Distribučné spoločnosti vyvážajú celú produkciu do zahraničia. Aby sa im oplatilo liek predávať na Slovensku, musí sa zvýšiť cena týchto liekov. Nakoľko sa nedá zvýšiť cena lieku, ktorý je kategorizovaný a hradený poisťovňou, bolo potrebné aby firma Novartis pristúpila k žiadosti o vyradenie z kategorizácie. Od 1.10.2022 bude liek vyradený z kategorizácie , čím stúpne jeho cena a distribučným spoločnostiam sa ho oplatí predávať aj na Slovensku.  Uvedené lieky by nemali byť drahšie ako 5 eur.

Lieky budú po 1.októbri 2022 naďalej dostupné pre pacientov v SR  na základe lekárskeho predpisu, avšak už s plnou úhradou pacienta.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

3 × 3 =

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.