„Energopomoc“ pre ambulancie

Zdroj článku: Newsletter Asociácie Súkromných Lekárov zo 7.2.2023

MALÍ ODBERATELIA

Sú to odberatelia elektriny s odberom do 30 MWh/rok a/alebo odberatelia plynu s odberom do 100 MWh/rok.

Ak máte vlastný merač a váš odber je do o 30 MWh/rok pri elektrine, resp. do 100 MWh/rok v prípade plynu, platí pre vás regulovaná cena

  • dodávky elektriny maximálne vo výške 199 eur/MWh
  • dodávkyplynumaximálnevovýške99eur/MWh.

Prezentácia programu PowerPoint

Ako upozornil aj URSO so žiadosťou o priznanie regulovanej ceny je potrebné, v súlade so zákonom č. 251/2012 Z.z. o energetike, osloviť priamo dodávateľa elektriny alebo dodávateľa plynu poskytujúceho univerzálnu službu a požiadať ho o uzatvorenie zmluvy o združenej dodávke elektriny za cenu regulovanú úradom alebo zmluvy o združenej dodávke plynu za cenu regulovanú úradom.

Pre domácnosti a malých odberateľov platí toto nariadenie vlády:

https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2023/19/20230118

OSTATNÍ ODBERATELIA

Ostatní odberatelia elektriny a plynu môžu požiadať o kompenzáciu zvýšených nákladov na nákup elektriny a plynu nad stanovenú úroveň ceny dodávky elektriny maximálne 199 eur/MWh a ceny dodávky plynu maximálne do 99 eur/MWh. Žiadosti sa podávajú podľa aktuálnych schém pomoci, ktoré zverejňuje ministerstvo hospodárstva. Napriek veľkému tlaku doposiaľ nebola prijatá žiadna schéma zameraná na ambulantné zdravotnícke zariadenia a aj pre nás platia rovnaké schémy ako pre ostatné hospodárske subjekty.

Aktuálne informácie k poskytovaniu dotácií na pokrytie dodatočných nákladov v dôsledku zvýšenia cien elektriny a plynu nájdete tu: https://energodotacie.mhsr.sk/

AMBULANCIE V NÁJMOCH

Ak nemáte vlastný merač, do schémy pomoci pre neregulovaných odberateľov sa môže zapojiť len váš prenajímateľ, a to prostredníctvom výzvy MH SR. Dohodnite sa s prenajímateľom, Aby sa do príslušnej výzvy prihlásil.

Ministerstvo hospodárstva prisľúbilo kompenzovať 80 % rozdielu nad zastropovanú cenu dodávky 199 €/MWh pre elektrinu a 99 €/MWh pre plyn.

Výzvy sa zverejňujú na linku vyššie. Či vášmu prenajímateľovi boli dotácie vyplatené, alebo bola jeho žiadosť zamietnutá si môžete overiť tu: https://www.mhsr.sk/energetika/vyplatene-energodotacie?csrt=5747693163359905717

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

three + 8 =

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.