Dôležité upozornenie ohľadne nových dodatkov k zmluvám s VšZP

Vážené kolegyne, 
Vážený kolegovia,

na tohtoročnom aprílovom stretnutí ambulantných oftalmológov bol zvolený nový výbor Združenia súkromných očných lekárov (ZSOL) v zložení : Katarína Besedová, Daniela Foltová, Adriana Krištofovičová, Miroslav Kulanga, Silvia Lašková, Eva Schwarz a Pavol Veselý, náhradníčka Monika Grossová.

V súčasnosti pracujeme na administratívnych postupoch a čoskoro Vám predstavíme víziu o plánovanom fungovaní združenia. 

Dnes Vás v predstihu oslovujeme takto „narýchlo“, pretože si to vyžaduje situácia ohľadom dodatkov k zmluvám so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP).

V týchto dňoch VšZP rozposiela nové dodatky k zmluvám. Problematické sú dodatky pre lekárov, ktorí si zmluvy podpisujú sami a nie sú organizovaní v Zdravite alebo ZAP. Námietku máme voči výpočtu hodnotiaceho koeficientu, konkrétne časti „DOSTUPNOSŤ“. Po podpise dodatku vyplýva povinnosť vytvorenia „flexibilného ordinačného času na aspoň 2 hodiny týždenne pre každú ambulanciu“. 

V praxi to znamená, že si každá takáto ambulancia musí vyhradiť minimálne 2 hodiny týždenne, počas ktorých bude vyšetrovať prednostne len poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne, a to dokonca aj takých, ktorí by sa objednávali cez portál VŠZP. 

Uvedený postup môže byť diskriminačný a tým aj v rozpore so zákonom voči poistencom z iných zdravotných poisťovní.

Pre zaujímavosť uvádzame: zmluvy lekárov, ktorí sú v Zdravite alebo ZAP tento parameter nemajú, nakoľko uvedené združenia pri vyjednávaní s poisťovňou s nim nesúhlasili.

Z uvedených dôvodov Vám preto odporúčame podrobne si preštudovať dodatok a overiť si, či máte vo svojom dodatku v časti „Hodnotiace parametre – Dostupnosť“ ako kritérium plnenia zahrnutú požiadavku zavedenia flexibilného ordinačného času. 

Ak áno, premyslite si, či jeho zavedenie nezasiahne neprimeraným spôsobom do chodu Vašej ambulancie a či je pre Vás tento parameter prijateľný. Podľa toho sa rozhodnite, či uvedený dodatok podpíšete, alebo budete uvedenú skutočnosť namietať.

Túto správu odosielame na vedomie všetkým oftalmológom. Týka sa však len oftalmológov, ktorý si podpisujú zmluvy sami za seba a nie sú členmi Zdravity alebo ZAP.

S kolegiálnym pozdravom, 

Výbor ZSOL

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

4 × 3 =

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.